Welcome to Comuna Tănăsoaia   Click to listen highlighted text! Welcome to Comuna Tănăsoaia
Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Istoric

Istoric

Tănăsoaia (în trecut, Valea Rea și Galbeni) este o comună în județul Vrancea, Moldova, România, formată din satele Călimăneasa, Costișa, Costișa de Sus, Covrag, Feldioara, Galbeni, Nănești, Tănăsoaia (reședința),Vladnicu de Jos, Vladnicu de Sus.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Valea Rea, făcea parte din plasa Zeletinul a județului Tecuci și avea în compunere satele Călimăneasa, Covragu, Galbenu, Nănești, Sălcuța, Valea Rea și Vladnicu, cu o populație de 1621 de locuitori. În comună funcționau cinci biserici și două școli mixte. Anuarul Socec din 1925 o consemnează în plasa Podu Turcului a aceluiași județ, având 2685 de locuitori în aceleași sate. În 1931, zona a fost ușor reorganizată, comuna luând numele de Galbeni și rămânând cu satele Călimăneasa, Galbeni, Nănești, Valea Rea de Jos, Valea Rea de Sus și Vladnic, după ce satul Covragu a fost transferat comunei Brăhășești, iar satul Sălcuța — comunei Corbița.

În 1950, comuna a fost arondată raionului Răchitoasa din regiunea Bârlad și apoi (după 1956) raionului Adjud din regiunea Bacău. În timp, satul nou apărut Tănăsoaia a devenit reședința comunei, iar comuna a luat numele lui. În 1964, satele Valea Rea de Jos și Valea Rea de Sus și-au schimbat denumirea în Costișa, respectiv Costișa de Sus.Comuna Tănăsoaia a fost transferată în 1968 la județul Vrancea, și de atunci are alcătuirea actuală.

Monumente istorice

Două obiective din comuna Tănăsoaia sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Vrancea ca monumente de interes local. Unul este monumentul eroilor din Primul Război Mondial din satul Tănăsoaia, ridicat în 1929 în fața bisericii din sat, este clasificat ca monument memorial sau funerar.

            Celălalt clasificat ca monument de arhitectură — biserica de lemn „Intrarea în Biserică”, din centrul satului Nănești.

Scurtă descriere
            Frumosul locas de cult de la Nanesti a fost construit de obstea sateasca prin anul 1776.  Pe un soclu de piatra de râu mesterii au înaltat cununile din lemn de stejar, ce alcatuiesc peretii bisericii de lemn „Intrarea in Biserica” monument istoric clsat nr. Cod LMI VN-II-m-B-06522.
         Planul bisericii este sub forma de nava, dreptunghiulara, cuprinzând pronaosul, naosul si altarul. Portalul dreptunghiular a fost decorat de mesteri cu un rând de „zig-zaguri” sau „dinti de ferastrau”.
              În realizarea decorului boltii s-au folosit elemente decorative bogate, facându-se si un sistem inedit de sustinere a cupolei, cu ajutorul a doi stâlpi din lemn.
              Exteriorul este lipsit de decoratii, interiorul fiind reprezentat de icoanele, împaratesti care redau portretele Mariei si cel al lui Isus, tronând pe jilturi baroce. De remarcat sunt si usile împaratesti, care au fost pictate în întregime cu scena Bunei Vestiri.

Click to listen highlighted text!